+40 268 33 44 30

+40 742 96 65 56

L-V 09:00 - 17:00

office@naroti.ro

jars-open-side-web

 

Termografia este o tehnica de imprimare tipografica ce permite obtinerea de zone in relief pe colile tiparite.
Procedeul de lucru presupune pulverizarea unei pudre termografice peste coala proaspat tiparita si trecerea colii printr-un cuptor.
Pudra termografica va adera doar la zonele cu cerneala proaspata, neuscata, iar la trecerea prin cuptor pulberea va expanda, obtinand astfel reliefarea zonei de interes.
In functie de tipul pudrei folosite se pot obtine efecte de emboss, lacuire, catifelare etc.

Arta in Termografie
Pentru a obţine rezultate bune de la masina de aplicat pudra termografica trebuie să obţineţi întâi imagini de înaltă calitate din presa de imprimare. Acest lucru poate părea evident, dar există anumite diferenţe între procesul de imprimare pentru producerea de Termografie şi doar imprimări normale.
Cernelurile
Termografia are nevoie de multa cerneală, care rămâne “deschisă” sau lipicioasa, de fapt, lipicioasa ar fi un cuvânt mai bun, astfel că pulberea sa poata adera  în cantităţi suficiente pentru a da o expandare adecvata şi finisaj neted. Cele mai multe termografieri pot fi produse folosind cerneluri standard, dar dacă este necesar, caracteristicile pot fi modificate prin adăugarea de lac special in cerneala pentru a atinge luciul dorit
Hartia
In general, majoritatea tipurilor de hartie pot fi folosite, dar pentru rezultate mai bune o hartie de o suprafaţă tare şi conţinut mic de umiditate este ideala.Cerneala va sta efectiv pe suprafaţa hârtiei aderand mai multa pudra pentru o embosare in relief . Cu toate acestea, nu toate tipurile de hartie sunt la fel in : conţinut, greutate, textura, culoarea şi umiditatea hârtiei ar trebui să fie luata în considerare.
1. Hartia grea necesită mai multă căldură pentru a topi răşina si pudra.
2. Anumite hartii cu alta textură pot necesita o răşină mai mare pentru un finisaj neted
3. Hartia cu umiditate prea mare da un efect de şampanie sau noros în zonele ridicate
4. Hartiile tiparite cu o culoare inchisa absorb căldura si pudra mai repede decât culorile deschise
5. Hartia absorbanta , retine cernela in strat subţire ,mult prea repede  pentru ca pudra sa adere in momentul incalzirii.
Căldura
Stabilirea temperaturii de încălzire este importanta pentru un finisaj termografic bun. Este important să ne amintim că aceasta depinde de căldura care se topeşte pudra şi prin urmare, o hartie mai groasă necesita mai multă căldură pentru a topi pudra. Dacă aveţi o unitate de aplicare a pudrei termografice  cu patru zone de încălzire : setati prima zona de incalzire cu nivel scazut scăzut, pentru zona a doua puţin mai mare, zona a treia şi a patra din ce în ce mai mari. Acest lucru va pre-incalzi hârtia la prima şi a doua încălzire şi procesul de topire a pudrei va începe între zonele 3 şi 4 apoi hartia trece direct in zona de racire .
Setarile procesului de incalzire in cuptor sunt esentiale pentru o calitate foarte buna.
Praful ar trebui să se topeasca la sfârşitul zonei de încălzire, astfel că nu există prea multa pudra risipita. Dacă pulberea se topeşte rapid  la începutul zonei de încălzire, iar  până când va ajunge în zona de racire va cauza un efect neregulat şi aplatizare.Prea multa caldura poate duce la efect de bule, un finisaj neregulat sau pori.Hârtia supusa la caldura intensa se va ondula , dar căldura prelungita/ lenta nu va ondula hârtia .
Pentru alte informatii necesare va stam la dispozitie.

Aries_Pearl Braille Chessshyre Happy_Birthday_Glitter Thermo_adds_Texture Thermo_Sample_Thermography_3 Thermo_Sample_Tiles